DVD 115 min. IMDB 7.3
Alle leeftijden
Sjakie en de Chocoladefabriek
Warner Bros. (2005)
In Verzameling
#251

Gezien:
Ja
Jeugd
Nederland  /  Nederlands

Johnny Depp Willy Wonka
Eileen Essell Grandma Josephine
James Fox Mr. Salt
Adam Godley Mr. Teavee
Freddie Highmore Charlie Bucket
David Kelly Grandpa Joe
Christopher Lee Dr. Wonka
Missi Pyle Mrs. Beauregarde
Deep Roy Oompa Loompa
Noah Taylor Mr. Bucket

Regisseur Tim Burton
Producent Brad Grey; Richard D. Zanuck
Schrijver John August; Roald Dahl
Componist Danny Elfman

Charlie Bucket (Freddie Highmore) leeft met zijn ouders en grootouders in een vervallen huisje, nabij de grote chocoladefabriek. Charlie’s vader (Noah Taylor) werkt bij een tandpasta fabriek en van mislukte tandpastadopjes heeft Charlie de chocoladefabriek in het klein nagebouwd. Grootvader Joe (David Kelly) heeft vroeger in de chocoladefabriek gewerkt en vertelt Charlie hoe chocolatier Willy Wonka (Johnny Depp) de fabriek begonnen is. Wonka’s chocolade is zo bijzonder, dat zijn werknemers werden omgekocht om het geheim te verkopen. Daarop besloot Willy Wonka vijftien jaar geleden iedereen te ontslaan en de fabriek te sluiten. Echter, zonder dat iemand ooit activiteiten bij de fabriek ziet, worden er toch nog steeds Willy Wonka chocoladerepen gemaakt en verkocht.

Dan organiseert Wonka geheel onverwachts een vreemde wedstrijd. Tussen alle Willy Wonka chocoladerepen zijn vijf repen voorzien van een gouden toegangskaart. Wie zo’n kaartje vindt, krijgt een rondleiding in de immens grote chocoladefabriek, waarbij één van de vijf een prijs krijgt om nooit te vergeten. Vier geheel verschillende kinderen over de wereld verspreid vinden een toegangskaart. Charlie krijgt van zijn ouders ieder jaar voor zijn verjaardag een Wonka chocoladereep. Ook dit jaar, waarbij ze natuurlijk hopen het laatste gouden kaartje te vinden. Helaas heeft Charlie geen geluk, totdat Charlie geld vindt en alsnog een reep koopt die wel het gouden ticket heeft.
En zo gaan op een dag vijf kinderen met een gouden ticket de fabriek in. Het zijn de Duitse snoepkous Augustus Gloop (Philip Wiegratz) en zijn moeder, de Engelse verwende Veruca Salt (Julia Winter) met haar vader, de Amerikaanse kijk-mij-altijd-winnen Violet Beauregarde (Annasophia Robb) en haar moeder, de gameboy fanaat Mike Teavee (Jordan Fry) met zijn vader en natuurlijk Charlie, die opa Joe meeneemt. Wat de kinderen in de fabriek te zien krijgen, overtreft hun stoutste verwachtingen. Maar het is ook de dag dat hun leven, dat van hun ouders en zelfs van Willy Wonka, volledig zal veranderen.

Editie gegevens
Distributeur Warner Home Video
Streepjescode 7321900200264
Regio Alle Regio's
Release Datum 8-11-2005
Scherm Verhouding 1.85:1
Ondertitels Engels; Frans; Italiaans
Geluidssporen Dolby Digital 5.1 [Engels]
Dolby Digital 5.1 [Frans]
Dolby Digital 5.1 [Italiaans]
Dolby Digital 5.1 [Nederlands]
Lagen Enkelzijdig, Enkellaags
Aantal Disks/Banden 1