DVD 135 min. IMDB 7.9
12 jaar en ouder
A Beautiful Mind
Dreamworks (2001)
In Verzameling
#227

Gezien:
Ja
Drama
Nederland  /  English

Paul Bettany Charles
Jennifer Connelly Alicia Nash
Russell Crowe John Nash
Adam Goldberg Sol
Jason Gray-Stanford Ainsley
Ed Harris Parcher
Judd Hirsch Helinger
Josh Lucas Hansen
Christopher Plummer Dr. Rosen
Anthony Rapp Bender

Regisseur Ron Howard
Producent Brian Grazer; Todd Hallowell
Schrijver Sylvia Nasar; Akiva Goldsman

In 1947 start de wat vreemde maar briljante student John Forbes Nash Jr. (Russell Crowe) zijn wiskundestudie aan de universiteit van Princeton. In tegenstelling tot zijn collega-studenten heeft Nash nog nooit iets gepubliceerd. Hij doet dit af met de opmerking dat geen van de publicaties een origineel of geniaal idee bevat en dat is juist hetgeen Nash zoekt. Tot overmaat van ramp krijgt Nash, die erg op zich zelf is, de joviale student Charles Herman (Paul Bettany) als kamergenoot. Tijdens de studie ontwikkelt zich tussen de twee een vriendschap. In zijn zoektocht naar het originele idee heeft John geen enkel college gevolgd en nog niets gepubliceerd. Hierdoor staat zijn beurs ter discussie. Op een avond in de kroeg, als zijn vrienden weer de draak steken met zijn sociale onvermogen een vrouw te versieren, krijgt Nash zijn originele idee. Volgens Nash is het uitgangspunt dat het beste resultaat voor een groep wordt behaald als ieder lid van de groep het voor hem beste resultaat behaalt te bediscussiëren. Nash poneert de stelling dat de groep het beste presteert als ieder individu het maximale eigen en het tegelijkertijd het maximale groepsresultaat nastreeft. Eindelijk heeft Nash zijn doel gevonden en niet veel later studeert hij met deze speltheorie af. Samen met zijn studievrienden Richard Sol (Adam Goldberg) en Bender (Anthony Rapp) begint hij te werken bij Wheelers.
Als Nash vijf jaar later op briljante wijze een decoderingsopdracht voor het Pentagon heeft uitgevoerd, wordt hij benaderd door William Parcher (Ed Harris). Parcher houdt zich bezig met een uiterst geheim onderzoek naar een draagbare Russische atoombom die een gevaar is voor Amerika. Hij vertelt Nash dat de Russen via ingenieuze codes in tijdschriften onderling communiceren. Omdat Nash geen sociale contacten heeft en geniaal is in decoderen, wordt hij door Parcher gevraagd in het uiterste geheim Amerikaanse tijdschriften te doorzoeken naar geheime codes.
Een jaar later leert Nash de studente Alicia Lopez (Jennifer Connelly) kennen en niet veel later trouwen beide. Alicia accepteert Nash’ af en toe wat vreemde gedrag dat wordt veroorzaakt door zijn uiterst geheime werk. Maar wanneer het steeds vreemder wordt, schakelt zij de hulp van psychiater dr. Rosen (Christopher Plummer) in. Als Nash tegen zijn wil naar een psychiatrisch ziekenhuis wordt gebracht, is hij ervan overtuigd ontvoerd te zijn door de Russen. Dr. Rosen weet Alicia te overtuigen dat Nash zwaar leidt aan schizofrenie met paranoïde trekken. De weg van herstel is lang en vergt veel van het huwelijk van Alicia en Nash.

Editie gegevens
Streepjescode 0667068833928
Regio Alle Regio's
Scherm Verhouding 1.78:1
Ondertitels Engels; Frans; Nederlands
Geluidssporen Dolby Digital 5.1 [Engels]
Dolby Digital 5.1 [Frans]
Lagen Enkelzijdig, Enkellaags
Aantal Disks/Banden 1

Materiaal
Commentaar van Regisseur
Film Trailers
Muziek
Verwijderde Scenes
Persoonlijke Gegevens
Koppelingen IMDB
Trailer