DVD 110 min. IMDB 6.7
16 jaar en ouder
Dominee, De
A-film (2004)
In Verzameling
#222

Gezien:
Ja
Thriller
Nederland  /  Nederlands

Keith Davis Hugo Duvall
Roeland Fernhout Ronald Jan
Tygo Gernandt Lijfwacht Piet
Cas Jansen Pieter
Chantal Janzen Annet
Christian Kmiotek Jutka Djindiz
Frank Lammers Adri
Marcel Musters Broer Hansen
Peter Paul Muller Klaas
Mike Reus Pim

Regisseur Gerrard Verhage
Producent Frank Bak; René Huybrechtse
Schrijver Hans Galesloot; Bart Middelburg

Amsterdam, begin jaren 70. Klaas Donkers, zoon van een zeer geslaagd zakenman, 19 jaar oud, lang, slank, zeer intelligent en aantrekkelijk, ziet andere mogelijkheden. Hij besluit zich geheel en al te wijden aan de criminele hasjhandel. Omdat hij gelooft dat het een gouden business is, omdat hij meent dat het nog maar enkele jaren zal duren voor de hasj gelegaliseerd zal worden en, bovenal, omdat hij rijker wil worden dan zijn vader. Klaas haat zijn gevoelloze vader die zijn kinderen op Spartaanse wijze heeft opgevoed en wiens belangrijkste levensles was: Vertrouw niemand. Zelfs niet je eigen vader.
Bij Duval, de man die op dat moment de hasjhandel domineert, begint Klaas zijn carrière als drugshandelaar. Daar ontmoet hij ook zijn grote liefde Annet. Met haar en met zijn beste vriend, de kickbokser Adri, lukt het Klaas de wereld van de hasjhandel naar zijn hand te zetten en ontwikkelt hij zich in de loop van enkele jaren tot de grootste hasjhandelaar van Nederland en op zeker moment zelfs van de wereld. Door zijn afwijkende verschijning en zijn moraliserende manier van optreden krijgt hij al snel de bijnaam 'de dominee'. Zijn devies is: eerlijk zakendoen, geen terreur en geweld. Maar de legalisatie van de hasj wordt steeds uitgesteld en als de hoeveelheden groeien, zo groeien ook de gemoeide bedragen en daarbij ontkomt Klaas niet aan geweld om zich staande te houden.
De twee mensen die Klaas het meest na staan, Annet en Adri, smeken hem te stoppen omdat ze bang zijn dat het geweld zich vroeg of laat tegen hem zal keren. Maar Klaas kan niet stoppen. Hij lijkt verslaafd te zijn geraakt aan de macht en het geld dat binnenstroomt. Door een aantal verkeerde beslissingen achter elkaar zal Klaas uiteindelijk alles wat hij liefheeft verliezen. Het besef dat hij, en hij alleen, daarvoor verantwoordelijk is, is teveel om mee te leven. Hij wordt onverschillig, raakt afgestompt. Zelfs als zijn vader bij hem komt en hem eindelijk het respect en de genegenheid geeft waar Klaas al die jaren naar verlangd heeft, gelooft hij er niet meer in. Hij verliest de greep op zijn imperium en zijn ondergang is onafwendbaar.

Editie gegevens
Streepjescode 8716777050064
Regio Alle Regio's
Scherm Verhouding 1.85:1
Ondertitels Engels; Frans; Nederlands
Geluidssporen Dolby Digital 5.1 [Nederlands]
DTS [Nederlands]
Lagen Enkelzijdig, Enkellaags
Aantal Disks/Banden 1

Materiaal
"Het Maken Van..." Documentaire
Film Trailers
Interviews met Acteurs
Persoonlijke Gegevens
Koppelingen IMDB